Доњи дом Парламентарне скупштине БиХ тражи да Хрватска обустави припреме за градњу Пељешког моста

ТРАЖИ И ПРЕТХОДНО РАЗГРАНИЧЕЊЕ НА МОРУ, ОДНОСНО – НЕСМЕТАНИ ПРИСТУП ОТВОРЕНОМ МОРУ

         ПРЕДСТАВНИЧКИ дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Декларацију о изградњи Пељешког моста, којом се Хрватска и Европска унија позивају да одмах обуставе све радње на градњи тог моста, јер би то значило нарушавање територијалног интегритета БиХ и укидање коридора тој земљи ка отвореном мору.

         Хрватској је упућен позив да се хитно укључи у билатералне разговоре са БиХ како би се пронашло решење разграничења између две земље на мору, на принципима уважавања суверених права БиХ.

         Усвајање Декларације подржали су Странка демократске акције (СДА), Савез за бољу будућност (СББ), Социјалдемократска партија БиХ (СДП БиХ), Демократска фронта, Независни блок, А-СДА, Босанска патриотска странка, као и Српска демократска странка (СДС).

         Против усвајања декларације били су ХДЗ БиХ и Савез независних социјалдемократа (СНСД) председника Републике Српске Милорада Додика.

         Посланица странке ХДЗ БиХ Борјана Кришто изјавила је да Декларација нема никакву правну тежину ни у БиХ, а посебно не у суседној Хрватској.

         „Да би била колико толико валидна мора је усвојити и Дом народа парламента БиХ“, рекла је Кришто.

         Према Уставу БиХ, одлуке које доноси парламент БиХ валидне су тек када добију подршку оба дома, Представничког дома и Дома народа, у којем делегати једног од три конститутивна народа могу да покрену питање заштите виталног националног интереса.

         Хрватска намерава да гради Пељешки мост, који спаја две обале те државе, односно њену територију са дубровачком регијом, тврдећи да ће мост градити на својој територији. БиХ се противи изградњи, јер се на тај начин затвара поморски коридор БиХ према отвореном мору, што је супротно међународним конвенцијама.

         БиХ има излаз на Јадранско море у Неуму, у дужини од неколико километара, и сматра да би јој изградњом Пељешког моста био онемогућен излаз на отворено море.

         Представнички дом данас је усвојио и предлог посланика Независног блока Садика Ахметовића, којим се од председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића тражи да до наредне седнице парламента БиХ прикупи потписе посланика који га подржавају.

         На основу тих потписа требало би да се утврди да ли Савет министара има подршку скупштинске већине и да ли ће се тражити његова смена.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Beli medved's picture
Beli medved 01:31 14.09.2017.

  • +2
Voting is closed.

Ja tu nesto ne razumem da gradnja mosta na Hrvatskoj teritoriji sprecava B&H izlazak na otvoreno more?
Kada pogledate mapu i sliku mosta, lepo se vidi da most nije brana ili ogroman zid koji bi zatvorio izlaz B&H na otvoreno more, ili je pravi razlog sasvim nesto drugo?
Moze li neko da mi objasni bolje - u cemu je pravi razlog i sta bi gradnja mosta promenila? Hvala.

Dejan's picture
Dejan 02:24 14.09.2017.

  • +6
Voting is closed.

Problem je u tome sto bosanski supertankeri, visoki po sto metara ne bi mogli da uplove u jednu od najvecih i najpoznatijih luka na svetu - Neum

Baja's picture
Baja 12:04 14.09.2017.

  • +2
Voting is closed.

Mislim da su i hrvatska i muslimanska strana u pravu.
Treba da podignu tužbe jedni protiv drugih i svim sredstvima da se bore za svoju pravdu.

Srbi u RS gledajte svoja posla !
Setite se kako je bih rešila svoje granice u Bosanskoj krajni i posavini sa hrvatima na štetu srba.

nebo's picture
nebo 16:21 14.09.2017.

  • +1
Voting is closed.

Problem je u nedostatku pameti i višku želje za bogaćenjem o državnom trošku.Umjesto da su napravili koridor (zaobilaznicu oko Neuma),oni su posegli za mostom kojim će dodatno zadužiti unučad.Važnije je dobro prodati zemlju za pristupne puteve nego staviti prst na čelo i upitat se, zar smo toliko nezasitni.Poznato je da su terene na Pelješcu kupili članovi "srca Isusovog"koji su znali trase i kupili zemlju za simboličnu cijenu.
Deset puta duži koridor je postojao između Zapadne Njemačke i zapadnog Be4rlina kroz teritoriju Istočne Njemačke i nije bilo problema. Sad je to nemoguće između Hrvatske i BiH iako se kunu u dobrosusjedske odnose,za razliku između Amerikanaca i Sovjeta u ono vrijeme.

Додај коментар