Доњи дом Парламентарне скупштине БиХ тражи да Хрватска обустави припреме за градњу Пељешког моста

ТРАЖИ И ПРЕТХОДНО РАЗГРАНИЧЕЊЕ НА МОРУ, ОДНОСНО – НЕСМЕТАНИ ПРИСТУП ОТВОРЕНОМ МОРУ

         ПРЕДСТАВНИЧКИ дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Декларацију о изградњи Пељешког моста, којом се Хрватска и Европска унија позивају да одмах обуставе све радње на градњи тог моста, јер би то значило нарушавање територијалног интегритета БиХ и укидање коридора тој земљи ка отвореном мору.

         Хрватској је упућен позив да се хитно укључи у билатералне разговоре са БиХ како би се пронашло решење разграничења између две земље на мору, на принципима уважавања суверених права БиХ.

         Усвајање Декларације подржали су Странка демократске акције (СДА), Савез за бољу будућност (СББ), Социјалдемократска партија БиХ (СДП БиХ), Демократска фронта, Независни блок, А-СДА, Босанска патриотска странка, као и Српска демократска странка (СДС).

         Против усвајања декларације били су ХДЗ БиХ и Савез независних социјалдемократа (СНСД) председника Републике Српске Милорада Додика.

         Посланица странке ХДЗ БиХ Борјана Кришто изјавила је да Декларација нема никакву правну тежину ни у БиХ, а посебно не у суседној Хрватској.

         „Да би била колико толико валидна мора је усвојити и Дом народа парламента БиХ“, рекла је Кришто.

         Према Уставу БиХ, одлуке које доноси парламент БиХ валидне су тек када добију подршку оба дома, Представничког дома и Дома народа, у којем делегати једног од три конститутивна народа могу да покрену питање заштите виталног националног интереса.

         Хрватска намерава да гради Пељешки мост, који спаја две обале те државе, односно њену територију са дубровачком регијом, тврдећи да ће мост градити на својој територији. БиХ се противи изградњи, јер се на тај начин затвара поморски коридор БиХ према отвореном мору, што је супротно међународним конвенцијама.

         БиХ има излаз на Јадранско море у Неуму, у дужини од неколико километара, и сматра да би јој изградњом Пељешког моста био онемогућен излаз на отворено море.

         Представнички дом данас је усвојио и предлог посланика Независног блока Садика Ахметовића, којим се од председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића тражи да до наредне седнице парламента БиХ прикупи потписе посланика који га подржавају.

         На основу тих потписа требало би да се утврди да ли Савет министара има подршку скупштинске већине и да ли ће се тражити његова смена.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари