Чешки премијер жели односе са Москвом и Пекингом само у функцији националног бизниса

БАБИШ ПОЗВАО ЗЕМАНА ДА ОБЈАВИ ДА НЕ ЖЕЛИ ДА ЗЕМЉУ ОКРЕНЕ ПРЕМА ИСТОКУ

  • Андреј БАБИШ наговестио да би као премијер нашао заједнички језик и са Земановим противкандидатом у другом кругу, бившим председником Академије наука Чешке Јиржијем Драхошом који је у првом кругу у петак и суботу освојио 26,5 одсто гласова (Земан је освојио 38,58 одсто)

       ЧЕШКИ премијер Андреј Бабиш позвао је данас председника Милоша Земана да се јасно дистанцира од Русије и Кине и изјасни да не жели да оријентише Чешку на исток већ да путује у Москву и Пекинг само да подржава чешка предузећа.

       „Земану би у другом кругу помогло када би јасно декларисао да не жели да усмери нашу земљу ка истоку, што му многи замерају, да не жели да је оријентише на Русију и Кину и да то ради само да помогне нашим предузећима“, казао је Бабиш.

       Земан је у првом кругу председничких избора у петак и суботу освојио свега 38,58 одсто гласова, иако је било неких очекивања да би могао да победи већ у првом кругу.

       Бабиш је критиковао оне коментаре у страним медијима који су повезивали изборни успех Земана са окретањем леђа Чешке Европској унији и приклањању Русији и посебно нагласио да је спољна политика у надлежности владе, а не шефа државе.

       Бабиш је оценио да чешке владе до сада нису биле активне у ЕУ, а да је он спреман да се активно у дебатама са европским партнерима залаже за националне интересе Чешке, као прво већ сада до пролећа да предложи у ЕУ представе Чешке о заједничком европском буџету за наредни период.

       Земана је Бабиш позвао да пред други круг настави са помирљивим обраћањима као што је био празнични божићни говор.

      „Требало би да спаја наше друштво. Толика мржња није добра. Добро би било да се друштво уједини. Ја не желим да уживам у контроверзама. Настојаћу да ме прихвате и они који ме не подносе. И председник Земан би требало да учини исто“, рекао је Бабиш.

       Премијер Бабиш наговестио је да би као премијер нашао заједнички језик и са Земановним противкандидатом у другом кругу, бившим председником Академије наука Чешке Јиржијем Драхошом који је у првом кругу у петак и суботу освојио 26,5 одсто гласова а порасле су му шансе за тесну победу над Земаном у другом кругу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари