Чавушоглу: Авиони америчке коалиције нам не помажу против ИД - шта онда траже у Инџирлику?

„ТРАЖИЛА СМО ДА БОМБАРДУЈУ ОДРЕД ИД КОЈИ ЈЕ СТИЗАО ИЗ РАКЕ У ЕЛ-БАБ, АЛИ ТО НИЈЕ УСЛЕДИЛО“

        ЗВАНИЧНА Анкара муњевито је одреаговала на став Сједињених Држава поводом авио-базе Инџирлик.

        Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу изјавио је - после сусрета у Њујорку са новим генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом - да тренутно није на дневном реду затварање те базе са које полеће добар део авиона „америчке коалиције“ која бомбардује циљеве на територијама Ирака и Сирије.

        Одмах потом је изговорио главно: „У Инџирлику немају шта да траже земље које ту авио-базу користе под изговором да се боре против екстремне групације Исламска држава, а фактички против ње не чине ништа“.

        Ово је, наравно, било упућено Американцима.

        Потом је Чавушоглу - као прави Турчин - одмах придодао: да „америчка коалиција“ пружа недовољну подршку војним операцијама Турске на северу Сирије. Те операције је, наравно, назвао „борбом против тероризма“.

        Чавушоглу је пример навео да је „гарнизон“ Исламске државе који брани Ел-Баб затражио и добио појачање из Раке, да је Анкара на време дала америчкој коалицији координате терориста који су стизали у Ел-Баб, али да ваздушни удари по њој нису уследили.

        После овога је поентирао речима:

        „Сасвим природно, јавност Турске поставља питање: ако нам не пружају помоћ - због чега се онда уопште служе нашом авио-базом Инџирлик?“

        Претходно је потпредседник турске влада Вејси Кајнак открио да је влада Биналија Јилдирима већ разматрала питање даљег гостопримства у Инџирлику авионима америчке коалиције.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари