Баз Олдрин који је био на Месецу: Човек ће ступити на Марс до 2040.

ЏЕФ БЕЗОС ОБЕЋАО ДА ЋЕ ЗА СВЕМИРСКЕ ЛЕТОВЕ ПОКЛОНИТИ СВЕ ПРИХОДЕ СВОЈЕ ЛУТРИЈЕ

         ФОНДАЦИЈА америчког астронаута База Олдрина који је пре 48 година слетео на Месец, приредила је, с њим на челу, гала вечеру у Свемирском центру „Кенеди” на Флориди и прикупила 190.000 долара за промоцију летова у свемир.

         На првој од три вечере које ће бити приређене поводом пола века од слетања на Месец, била су још тројица од укупно 12 астронаута који су ходали Месецом, такође током мисија “Аполо” Волт Канингем, Мајкл Колинс и Харисон Шмит.

         Олдрин који је, заједно с Нилом Армстронгом, слетео на Месец 20. јула 1969. године, верује да ће астронаути на Марс до 2040. године, а то сматра и НАСА.

         Он је међутим на вечери упозорио да садашњи програми истраживања свемира “гутају и сваку мрву из буџета, што се мора смањити да бисмо икада отишли било куд”.

         Оснивач компаније “Амазон” и компаније за летове у свемир “Блу ориџин”, Џеф Безос, први добитник новоуведене награде Олдринове фондације, рекао је да је “милијарду људи у Сунчевом систему, а оно што нас спречава да учинимо следећи корак, јесте што је то ђаволски скупо”, и најавио да ће за летове у свемир поклонити све приходе од лутрије „Амазона”.

         Олдрин, рођен 1930. године, други је човек који је ходао Месецом после Армстронга. После пензионисања основао је компанију за пројектовање ракета, а пише и научнофантастична дела.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари