Сандерс предложио здравствену заштиту која би коначно обухватила све Американце

ЊЕГОВ ПРЕДЛОГ НЕМА НИКАКВЕ ШАНСЕ ДА ПОСТАНЕ ЗАКОН ДОК ЈЕ ДОНАЛД ТРАМП У БЕЛОЈ КУЋИ

  • Нови систем био би увођен постепено – током четири године. Грађани би плаћали влади премије здравственог осигурања, које би биле прилагођене њиховим зарадама, тако да најсиромашнији Американци не би плаћали ништа, док би богаташи и корпорације плаћали много

         АМЕРИЧКИ сенатор Берни Сандерс објавио је данас свој предлог закона здравствене заштите, који би темељно преобликовао амерички здравствени систем и омогућио здравствену заштиту свим Американцима.

         Према његовом предлогу, држављани САД имали би приступ здравственој заштити чим би показали нову здравствену књижицу коју би издавала влада, али је Сандерс избегао да наведе колико би нови систем коштао и како би он обезбедио потребна средства, наводи Асошиејтед прес.

         Сандерс, противкандидат Хилари Клинтон на изборима унутар Демократске странке пред прошлогодишње председничке изборе у САД, јуче је рекао да би његов систем највероватније био финансиран „на прогресиван начин”.

         Његови сарадници наводе да би грађани плаћали влади премије здравственог осигурања, које би биле прилагођене њиховим зарадама, тако да најсиромашнији Американци не би плаћали ништа, док би богаташи и корпорације плаћали много.

         Предлог закона, који Сандерс назива „Здравствена заштита за све” (Медицаре фор алл), проширио би програм здравственог осигурања и на старије људе како би обухватио све Американце.

         Систем би био успостављан у фазама током четири године, и обухватио би и 28 милиона Американаца који су остали здравствено неосигурани упркос закону Барака Обаме.

         Здравствена заштита постала би јефтинија и једноставнија за многе грађане и компаније.

         „Мислим да би у демократији требало да радимо оно што жели амерички народ”, рекао је Сандерс, наводећи резултате истраживања који показују све већу подршку његовом концепту.

         Сандерсов предлог нема никакве шансе да постане закон док је Доналд Трамп председник САД, ни док републиканци имају већину у Конгресу САД, наводи АP.

         Он је објавио предлог закона неколико сати пошто је амерички Биро за цензус (Census Bureau) саопштио да је проценат неосигураних држављана САД пао прошле године на 8,8 одсто, на најнижи забележен ниво.

         Најмање 12 сенатора Демократске странке потписало је Сандерсов предлог закона до синоћ, а медју њима су и четири потенцијална кандидата за председничку номинацију 2020. године, Камала Херис из савезне државе Калифорније, Елизабет Ворен из Масачусетса, Кирстен Гилибранд из државе Њујорк и Кори Букер из Њу Џерсија.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари